socialbesitas: Wat is het?
‘’Kinderen zijn verslaafd’’, ‘’ze kunnen geen gesprek meer voeren’’, ‘’lekker gezellig’’ .
Dit zijn een paar van de vele opmerkingen die ouders hebben over het gebruik van sociale media door hun kinderen. Ze maken zich zorgen omdat hun kinderen steeds meer gebruik maken van sociale media, meer uren achter hun computer, tablet, telefoon of laptop besteden en steeds minder afspreken met vrienden. Veel gebruik maken van deze technologische ontwikkelingen is niet erg, maar wat als het gebruik van sociale media problematische vormen begint aan te nemen? Wat als het op een verslaving begint te lijken? Wat als jou kind niets anders meer wil dan achter een schermpje zitten? Als je steeds minder slaapt en meer tijd besteed aan het gebruik van sociale media dan spreek je van socialbesitas. Van socialbesitas wordt je niet dik maar het kan wel gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Wanneer je van vertier naar verslaving gaat dan ga je een grens over waarbij je voorzichtig moet worden.
Sociale media kan zorgen voor een gevoel van connectie met anderen, contact maken en vrienden maken is belangrijk voor iedereen. Met name bij het gebruik van Facebook is dit van groot belang. Echter door het gevoel van connectie met mensen kan je zelfs meer gebruik gaan maken van Facebook. Maar andersom geldt hiervoor hetzelfde, door het gevoel van disconnectie met anderen kan je juist meer gebruik gaan maken van Facebook om dit gevoel tegen te gaan (Kujath et al. 2011).
Er zijn een aantal problemen die duiden op verslaving. Een van deze problemen is het gevoel nooit meer zonder telefoon te kunnen, alsof het emotionele en fysieke veiligheid biedt (Turkle, 2011). Het geeft een gevoel van iets te missen en incompleet te zijn. Andere problemen die hierbij naar voor komen zijn je niet meer goed kunnen concentreren en het gevoel zijn niet helemaal aanwezig te zijn. Hierbij hoort ook nog het verschijnsel Fear Of Missing Out (FOMO), oftewel de angst om dingen te missen op sociale media. Dit zorgt voor meer stress en gevoelens van onrust. Slecht slapen komt veel voor onder jongeren met socialbesitas. Door het licht van de smartphone of tablet wordt het slaaphormoon melatonine onderdrukt en zodoende wordt je nachtrust negatief beïnvloed (Mullaney, 2013).
Maak jouw eigen website met JouwWeb